Saray Gezilecek Yerler

...
Saray Gezilecek Yerler
Saray Gezilecek Yerler

Tekirdağ ilinin Karadeniz’e açılan kapısı konumunda olan Saray ilçesi yalnız doğal güzellikleri ile değil MÖ. 5000’lere kadar giden tarihiyle de keşfedilmeye değer kıyı kasabalarından bir tanesi. Mevsim şartlarına uygun olarak hem deniz ve güneş tatili yapabileceğiniz hem de tarihi yerleri ziyaret ederek değerli vakit geçirebileceğiniz tarihi ve turistik bir bölge. Özellikle Istıranca Dağlarının ilçe sınırları içinde bulunması, doğa turları ve kamp turizmi için de birçok imkân sunuyor. Saray halkı ise son derece sıcak, turizm kültürüne sahip, gezginlere alışık ve misafirperver insanlar. Yeme içme kültürü ve Saray’ın yerel mutfağı da ayrıca çok lezzetli ve zengin. Bir kere ziyaret ettiğinizde tekrar gelmek isteyeceğiniz yerlerden biri Saray.

saray gezilecek yerler

Tekirdağ Saray’da Nereler Gezilir?

Güneşkaya Mağaraları: Saray’ın 2 km batısında bulunan Güneşkaya bölgesinin tarihi MÖ 5000’lere kadar uzanıyor. Bölgede bulunan ve Kalkolitik Çağdan izler taşıyan mağaralar ve tarihi kalıntılar 1991 yılında koruma altına alınmış.

Güngörmez Mağaraları: Saray’ın güneyinde, Güngörmez karayolunun 3.kilometresinde, Galata Deresinin dik yamaçlarında bulunan bölgede ve mağaralarda da MÖ. 5000 – 3000 yılları arasında yaşanmış olan Kalkolitik Çağdan kalan buluntulara rastlanmış. Güngörmez Mağaraları olarak bilinen bu mağaralar fiziki yapısı ile de ziyaretçilerin ilgi odağı olan tarihi yerlerden.

Ayas Paşa Camii, Hamamı ve Külliyesi: Saray çok eski bir yerleşim yeri fakat özellikle Osmanlı döneminde ve hatta 19.yüzyıl sonlarına kadar eski Osmanlı başkenti Edirne’yi İstanbul’a bağlayan yol üzerinde olması, ilçenin önemini arttırmış. Fakat Saray’ın asıl gelişimi, Mısır’ın alınması dâhil Osmanlı döneminde önemli başarılara imza atmış olan Ayas Mehmet Paşa zamanında gerçekleşmiş. Kendisine vakıf olarak verilen Saray ve Vize’yi imar eden Ayas Paşa, 1539’da camii, medrese ve hamamdan oluşan ve günümüze ancak camii ve hamamı kalan Ayas Paşa Külliyesini yaptırmış. Klasik Osmanlı Mimarisinin tipik örneklerinden olan Ayas Paşa Camii kesme taşları ve taş işçiliğinin güzelliği ile dikkat çeken bir yapı.

Kırım Hanları’nın Mezarları: Saray ilçesi, vaktiyle Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan Kırım Hanlığı’nın çeşitli nedenlerle sürgün edilen hanlarına ve ailelerine de yurt olmuş. Saray ve çevresindeki köylere, çiftliklere yerleştirilmiş olan Kırım Hanlarının bazılarının mezarları bugün Ayas Paşa Cami’sinin avlusunda bulunan bölümde yer almaktadır.

Laledere Mesire Yeri: Saray merkeze yakın bir yer olan Laledere Mesire Yeri, yeşil, sakin ve huzurlu bir ormanlık alan. Piknik ve doğa aktiviteleri için tercih edilen ve çok ilgi gören bir mesire yeri.

Kastro Sahili: Karadeniz’in kıyısında, Istıranca Dağlarının eteklerinde yer alan Kastro plajı, Saray’a 10 km mesafede, tamamen doğal bir plaj. 2,5 km’lik sahil şeridi deniz ve orman ile iç içe. Aynı zamanda milli park olarak tescil edilen Kastro Milli Parkı, yemyeşil ormanları ve harika doğa manzaralarıyla da turistlerin ve doğa turu severlerin ilgisini çekiyor. Bölgede Orman İşletmesine ait çok güzel piknik alanları ve dinlenme yerleri var. Doğayla iç içe kamp yerleri ve Orman İşletmesi tarafından küçük dağ evleri şeklinde yapılmış çok güzel konaklama tesisleri de bulunuyor.

Kastro aslında bölgenin eski adı. Sonradan Çamlıköy olarak değiştirilmiş ama hala Kastro olarak anılmaya devam ediyor. Bahçeköy Deresinin Karadeniz’e döküldüğü yerde bulunan bu doğa harikası bölgede denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz gibi balık tutup, 2.5 kilometrelik sahilde bisiklet kiralayıp gezebilirsiniz. İsterseniz uzun yürüyüşler yapıp sakin ve huzurlu bu doğa parçasında vakit geçirmenin tadını çıkarıp çalışma hayatının streslerinden uzaklaşabilirsiniz. Karaçam ormanlarının bol oksijenli havasını içinize çekip kendinize hem sağlık hem de enerji açısından kaliteli bir zaman dilimi yaratabilirsiniz.

Piknik yapmayı sevenler için, dere boyunca düzenlenmiş çok güzel piknik alanları da mevcut. Balığınızı tutup, hemen orada piknik alanlarının imkânlarından faydalanarak, tuttuğunuz balıkları pişirebilir, kendinize ve sevdiklerinize nefis bir deniz ürünleri ziyafeti çekebilirsiniz.

Kastro’da Kamp Yerleri

Kastro’da kamp yapabileceğiniz birçok yer bulunuyor. Karaçam ormanlarına çadır kurmak çok popüler bir aktivite. Çadırınızı ister kendiniz getirebilir isterseniz de bölgede bulunan işletmeden çadır kiralayabilirsiniz. Çadırlara işletme tarafından elektrik veriliyor. Su ise dağlardan gelen doğal kaynak sularının aktığı çeşmelerden sağlanıyor. Kamp alanında gıda ve diğer her türlü alışverişinizi yapabileceğiniz bir adet markette bulunuyor.

Çorlu Tur firmamız ile sizlerde bize katılarak Saray ve daha bir çok yeri bizimle keşfedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bizlerle iletişime geçmektir.

Turlarımız ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: