Sakarya Türkiye’nin en kalabalık 22. şehri olarak Marmara Bölgesi'nde yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri olarak ifade edilen Sakarya Nehri çevresine inşa edilen şehir yüzyıllar boyunca sayısız uygarlığın beşiği olmuştur ve önemli bir yerleşim yeri olarak değer görmüştür.
Sakarya’yı merak ediyorsanız veyahut bir şekilde yolunuz düştüyse ve bu şehri tanımak istiyorsanız Sakarya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler neler? Keşfetmeye ne dersiniz?
Tarihi yapılar arasında bulunan Beşköprü’nün diğer adı Justinianus Köprüsüdür. Sakarya için simgesel bir yapı olarak değerlendirilen köprü Bizans İmparatoru Justininaus tarafından M.S 558- 560 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı günümüze kadar tarihi dokusunu ve değerini korumayı başarmıştır. Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne boşaltan Çark Deresi üzerine inşa edilmiş köprü 365 metre uzunluğa ve 12 kemere sahiptir.
Alışveriş caddesi olarak da bilinen Çark Caddesi şehrin sembolü olarak nitelendirilir ve trafiğe kapalı bir alan olarak neredeyse 24 saat canlı ve rengarenktir. Her iki tarafı dükkanlar ile dolu olan cadde içerisinde; eğlence merkezleri, barlar, restoranlar, kafeler ve oteller gibi alanlar yer almaktadır.
Kırkpınar Çerkezler’in kurdukları ilk yerleşim yeridir ve bitki örtüsü ile cennetten bir yel olarak ifade edilmektedir. Bu yerde nüfus azalmış olsa bile Çerkez nüfusu halen baskındır. Turistlerin gözde yerlerinden olan Kırkpınar Mahallesi; yerel halkı, sokakları, geniş bahçeli evleri, zengin mutfağı ve halkı ile görülmeye değer bir yerdir.
Kırkpınar Mahallesi’nin ortasında bulvar tadında Bağdat Caddesi bulunmaktadır. Mekanların sıra sıra yer aldığı bu cadde Kırkpınar’ın kalbi olarak ifade edilmektedir. Açık hava konserleri ile insanların kalbini çalan bu yeri mutlaka görmelisiniz.
Karasu içerisinde bulunan Yeni Mahalle, Sakarya Nehri’nin Karadeniz ile birleştiği yerdedir. Bu birleşme muhteşem bir görsel şölen sunarak insanları büyülemektedir. Yeni Mahalle en çok ziyaretçi alan yerlerden biridir.
1910 - 1915 yılları arasında bina Dönemin Askerli Şubesi Başkanı Binbaşı Baha Bey tarafından yaptırılmış 3 katlı bir binadır. İlerleyen yıllarda Atatürk’ün yakın arkadaşı ve milletvekili olan Hasan Cavit Bey tarafından satın alınan bina içerisinde 1922 yılında Atatürk ve annesi üç gün konaklamıştır.
1967 yılında yaşanan depremde hasar gören konak, 1983 yılında sivil mimarlık örneği olarak tescil edilerek kamulaştırılmıştır. İlerleyen süreçte ise bina müze haline getirilerek 1993 yılında hizmete sunulmuştur.
Deprem ve Kültür Müzesi Adapazarı Belediyesi’ne bağlı bir müzedir. 250 metrekare alana sahip olan müze içerisinde; sergi standları, sinevizyon salonu, kafeterya bulunmaktadır. Adapazarı ve çevresinde 1967 ve 1999 yılında gerçekleşen depremin öncesindeki ve sonrasindaki fotoğraflar, suni deprem yaratan titreşimli elektronik stand, depremde yıkılan binaların inşaat malzemeleri, sismograf gibi deprem ile ilgili farklı unsurlar yer almaktadır.
Birinci deprem kuşağında yer alan bu yerde deprem bilincini geliştirmek adına 2004 yılında Deprem ve Kültür Müzesi hizmete açılmıştır.
Akyazı ilçesinde bulunan Kuzuluk Kaplıcaları yeraltı su kaynağıdır ve yaz kış demeden herkesin gidebileceği bir rotaya sahiptir. Kaplıcanın çevresinde yer alan işletmelerde konaklayabilir, su kaynağından yararlanabilirsiniz. Stres atmak, rahatlamak ve kafa dinlendirmek istediğinizde ve şifa aradığınızda buraları ziyaret edebilirsiniz.
Kaplıcanın suyu banyo kürü olarak uygulandığında; astım, bronşit, alerjik üst solunum yolu enfeksiyonlarına, egzama, akne gibi sorunlara ve yumuşak doku romatizmaları, kireçlenme, ortopedik travmalar gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.