Kuzeyden güneye, doğudan batıya, dört mevsim yaşanan bu tarihi topraklar aynı zamanda bir yarım ada konumundadır. Bu nedenle gezilip görülmesi gereken yerlerin sayıları epey fazladır. Yaz, kış, kültürel, tarihi gibi ayırabileceğimiz birçok turizm için en uygun ülkelerden biridir.
Nemrut: Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut, “Tanrıların mekanı” olarak bilinmektedir. İçinde Kommagene Krallığı’nın antik kentini barındıran bir milli parktır. İçerisinde asla ve kartal heykellerinin arasında yedi metreye varan dev heykeller bulunmaktadır. Özellikle tarihe ilgi duyan turistler için idealdir.
Amasra: Doğayla iç içe olan Amasra, Karadeniz’in şirin kasabalarındandır. Sakin bir tatil isteyenler için oldukça uygundur. Doğal güzellikleriyle ziyarette bulunan turistleri büyülemektedir. Bunun dışında kalesi, müzesi ve Cenova şatosuyla tarihi bir tur yapmak için de uygundur.
Uluabat Gölü: Bursa’ya 34 km uzaklığındadır. Yapısı itibariyle değişik türlerden yüzbinlerce su kuşunun beslenme ve barınma ihtiyacını karşılamaktadır. Su içinde yaşan canlı çeşitliliğiyle diğer göllerden farklıdır. Toplam 21 çeşit balık bulunduğu bilinmektedir.
Şirince: Bir Rum köyü olduğu bilinen Şirince, İzmir’in Efes Harabeleri ile ünlü Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Üzüm bağları, şeftali bahçeleri ve zeytinlikleriyle çevrili tarihi bir köydür. Burada yapılan evlerin 19. Yüzyıl Anadolu mimarisini yansıttığı bilinmektedir.
Gökçeada: Güneşin en son battığı yer olarak bilinen Gökçeada, Çanakkale’ye bağlıdır. Kaleköy’de Türkiye’nin en son gün batımını izlemek, Zeytinli de dibek kahvesi içmek ve Hristo’nun tatlılarını yemek buranın klasikleşmiş aktivitelerindendir. Gezilmesi gereken bolca Rum köyü bulunan Gökçeada ülkemizin turistik tatil yerlerindendir.
Tortum Şelalesi: Erzurum’un Uzundere ilçesi sınırlarında bulunan Tortum Çayı’nın üzerindeki şelaledir. 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük şelalesi olarak bilinmektedir.
Tarihi Sinop Cezaevi: Selçuklular Devleti döneminde inşa edilen cezaevi, 1997 yılına kadar siyasi mahkumların gönderilmesiyle işlek tutulmuştur. Sonrasında müzeye çevrilmiştir ve günümüzde bu bölgeye giden insanlara tarihi kısa bir tur imkanı sunar. Bu hapishanede Refik Halit Karay, Sabahattin Ali ve Necip Fazıl Kısakürek gibi ünlü isimlerin kaldığı bilinmektedir.
Kapadokya: Nevşehir ilinde bulunan Kapadokya, ziyaretçilerine peribacaları ile tarihi, sabaha karşı havalanan balonları ile görsel bir şölen sunmaktadır.
Harran: Şanlıurfa’unun 45 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Mezopotamya ve Akdeniz’i birleştirmesi sebebiyle önemli bir konumda yer alır. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olması itibariyle ilk çağlardan beri önemli kültür merkezlerindendir.
Selimiye Camii: Edirne’de bulunan camii Osmanlı’nın en önemli mimarı olan Mimar Sinan’ın başyapıtlarından biridir. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası olarak kabul edilmektedir. İçerisinde bulunan çinileri, hatları, mermerleri ve işlemeleriyle büyük bir sanat eseri niteliğindedir.
Pamukkale: “Ege’nin Beyaz İncisi” olarak da bilinen Pamukkale, Denizli’de bulunmaktadır. Antik havuz, Antik tiyatro, Arkeoloji Müzesi’nin de yer aldığı bölgede, kaplıca sularından da faydalanmak mümkündür.
İshakpaşa Sarayı: Ağrı Doğubeyazıt’ın 5 km kadar uzağındadır. Sarp kayalara kurulmuştur. 116 odası bulunan saray, Türk, Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinin birleşimi durumundadır.
Aspendos: Antalya’da bulunan Aspendos, amfi tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Milattan sonra 2. Yüzyılda Romalılar tarafında inşa edilmiştir. 15 bin kişi kapasitesi bulunan tiyatro, ülkemizde en iyi korunmuş yapılardandır.
Mardin: “Mezopotamya’nın İncisi” olarak bilinen Mardin, taş evleriyle ünlenmiştir. Taşın insan hayatındaki yeri, insan emeğiyle taşın şekillendirilmesi bu topraklarda açıkça görülmektedir. Dinlerin ve mezheplerin harman olduğu tarihi bir şehir olarak doğu turlarının ilk durağı durumundadır.
Ayder Yaylası: Yüksekliğiyle eşsiz bir manzara, doğal bir serinlik ve ferahlık sunan Ayder Yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır. Zengin florasının yanı sıra ziyaretçilerine kaplıca imkanı da sunmaktadır. Bu yönleriyle bölgenin ilk ziyaret edilen yeri durumundadır.
Harput: Elazığ’da bulunan Harput, bir açık hava müzesi görünümündedir. Müzesi, kalesi, Ulu Camii, Meryem Ana Kilisesi ve Buzluk Mağarası’yla görülmesi gereken turizm bölgelerinden biridir.
Efes Antik Kent: İzmir’de bulunan antik kent, 4 bin yıllık kiliseleri, çarşıları, mağaraları ve çeşmeleri ile yoğun ilgi çekmektedir.
Ani Harabeleri: Kars’ta bulunan Ani Harabelerin de cami ve kilisenin bir arada bulunması burayı dikkat çekici kılan en önemli özelliktir. Farklı uygarlıkları simgeleyen çeşitli eserler bulunmaktadır. Kervansaraylar ve manastırlar da görmek mümkündür.