Çanakkale Gezilecek Yerler 

...
Çanakkale Gezilecek Yerler 
Çanakkale Gezilecek Yerler 

Kurtuluş mücadelemizin en önemli şehirlerinden biri olan Çanakkale, gezilecek yerler bakımından özellikle savaşa ait izleri taşıyan destinasyonları ve doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Dünyanın en önemli mücadelelerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nın burada yaşanmış olması nedeniyle, yerli turistler kadar yabancı turistlerde şehre turizm anlamında ilgi gösterirler.

çanakkale gezilecek yerler

Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi 

Çanakkale gezi rehberi listenizde yer alabilecek pek çok alan bulunuyor. Şehirde uzun süre kalmayı planlıyorsanız, çok geniş kapsamlı bir gezilecek yerler listesi hazırlayabilirsiniz. Bunlardan bazılarını sizler için listeledik;

Şarapnel Vadisi

Vadinin şarapnel vadisi ismini almasının en önemli nedeni, Çanakkale Savaşı esnasında buranın düşman askerleri tarafından cephane taşımak için kullandıkları yol olmasıdır.

Düşmanın cephane taşıdığını öğrenen Türk askerleri buraya adeta şarapnel parçaları yağdırmış ve vadi bu isimle anılmaya başlanmıştır. Eceabat ilçesinde bulunan vadi doğal güzelliğinin yanı sıra, Çanakkale Savaşı'nda ki manevi özellikleri ile de ilgi görmektedir.

Şahindere Şehitliği

Eceabat ilçesinde bulunan şehitlik, Çanakkale Savaşı esnasında yaralı askerlerin sargılarının yapıldığı yer olarak bilinmektedir. 

Ağaçlık bir alan olması nedeniyle askerler tarafından güvenli bölge olarak kabul edildiği için, yaralı askerlerin tedavisi burada yapılmıştır. Diğer yandan yaralı olarak gelen birçok askerin şehit olup bu bölgeye gömülmesi nedeniyle, tarihimizde önemli bir yere sahiptir. 

Değirmenburnu Tabyası 

Eceabat ilçesinden 3 kilometre uzaklıkta bulunan tabya, günümüzde de askeri alan olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle tabyanın çok yakın mesafeden ziyaret edilmesi söz konusu olmasa da, Çanakkale gezilecek yerler listesinde yer verilmektedir. 

Conk Bayırı

Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Conk Bayırı, zaferin kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Diğer yandan Mustafa Kemal Atatürk burada göğsüne şarapnel parçası isabet etmesi sonucu hafiften yaralanmıştır. 

Atatürk'ü göğsünde bulunan cep saatinin parçalandığı olay Conk Bayırı'nda yaşanmıştır. Ders kitaplarında da sıklıkla yer alan Conk Bayırı Türk tarihinde olduğu kadar, savaşa katılan diğer ülkelerin tarihinde de anılan yerlerden biridir. 

Arıburnu 

Çanakkale Savaşı'na katılan Anzak askerleri, topraklarımıza deniz yoluyla ulaşarak Arıburnu’ndan girmeye çalışmışlardır. Türk ordusu burada Anzaklara karşı ciddi bir mücadele vermiş ve muharebenin kazanılmasında önemli rol oynamışlardır. 

Soğanlıdere Vadisi

Doğal güzelliklere merakınız bulunuyorsa Soğanlıdere Vadisi Çanakkale gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. Vadi aynı zamanda Şahindere Şehitliğine kadar uzanmaktadır. Bu nedenle hem bu doğal güzelliği ziyaret edebilir hem de tarihimizde büyük bir destanın yazılmasına vesile olan askerlerimizin kabirlerini ziyaret edebilirsiniz. 

Gargara Antik Kenti 

Ayvacık ilçesinde bulunan gargara antik kenti, Çanakkale gezi rehberi listelerinde özellikle yabancı turistlerin yer verdikleri destinasyonlar arasındadır. Antik kentin hangi medeniyet tarafından kurulduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yapılan incelemeler sonucu milattan önceki bir döneme ait olduğuna dair bulgular vardır. 

Çanakkale Boğazı 

Çanakkale'de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Çanakkale Boğazı’dır. Boğaz muhteşem doğal güzellikleri sunmasının yanı sıra, Çanakkale Savaşı'nın en şiddetli şekilde yaşandığı bölgelerden biridir. 

Düşman gemileri boğazdan yanaşarak sırtlardaki askeri birlikleri ve sivil alanları vurmaya başlamıştır. En geniş yeri 7 kilometre olan Çanakkale Boğazı aynı zamanda Dur Yolcu Anıtı'nı kartpostallık bir seyirle görebileceğiniz yerdir. 

Gelibolu Yarımadası

Yarımada tarihi ve doğal güzellikleri ile Çanakkale'de gezilebilecek en önemli merkezlerden biridir. Öyle ki yarımada içerisinde 600 bine yakın Türk askerinin mezarı bulunmaktadır. 

Diğer taraftan savaş esnasında şehit olan yabancı askerlere ait mezarlarda Gelibolu Yarımadası topraklarında bulunmaktadır. Bu sebeplerle yerli ve yabancı gezginler tarafından Çanakkale'de en fazla ziyaret edilen yerlerden biri olduğunu söylemek mümkündür. 

Parion Antik Kenti 

Biga ilçesinde bulunan antik kentin milattan önce 5. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Burada yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında birçok tarihi para ve arkeolojik eser bulunmuştur. 

Antik kent içerisinde suyolları, sarnıçlar, yerleşim yerleri ve tarihi tapınaklar bulunmaktadır. Bölgedeki arkeolojik kazı çalışmaları günümüzde de halen sürdürülmektedir. Antik kentten çıkan arkeolojik eserlerin önemli bir kısmı Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde sergilenir.

Aynalı Çarşı 

Çanakkale muharebeleri esnasında Türkülere konu olan Aynalı Çarşı, esasen Musevi bir vatandaş tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezindeki çarşı günümüzde de aktif olarak ticari amaçlarla kullanılmaktadır. 

Çarşı içerisinde daha çok sarraf ve kuyumcu esnafı hizmet vermektedir. İki giriş kısmında aynaların bulunması sebebiyle tarihi alışveriş merkezi Aynalı Çarşı olarak anılmaktadır. 

Bozcaada Rüzgâr Gülleri

Hem nostaljik hem de kartpostallık bir görüntü sunan Bozcaada rüzgar gülleri, Çanakkale gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz destinasyonlar arasındadır. 

Toplam 17 adet rüzgârgülünün bulunduğu tesis, Bozcaada'nın yıllık elektrik ihtiyacının neredeyse 30 katını karşılamaktadır. Özellikle gün batımı vaktinde rüzgârgüllerinin bulunduğu bölgeyi ziyaret etmek, fotoğraf tutkunları için muhteşem kareler sunmaktadır. 

Çanakkale Arkeoloji Müzesi 

İçerisinde etnografik eserler de dâhil olmak üzere toplamda 30 binden fazla parça sergilenmektedir. Özellikle Çanakkale Savaşı esnasında kullanılan birçok savaş araç-gereci Çanakkale arkeolojik müzesinde sergilenir. 

Askerlerin giymiş olduğu kıyafetler, silahlar, havada çarpışan kurşunlar ve hatta kafatasına kurşun isabet etmiş askerlerin kafatasları, bu müzede bulunmaktadır. 

Gökçeada Peynir Kayalıkları 

İlginç doğal oluşumlara meraklı olan kişilerin listelerinde yer alan kayalıklar, tamamen farklı bir görüntü sunmaktadır. Denize sıfır konumda bulunan kayalıklar uzaktan bakıldığında çok katlı binaların yan yana gelmiş halini andırmaktadır. 

Her ne kadar doğal bir oluşum olduğu kanıtlanmış olsa da, görünüm itibarıyla insan müdahalesinin olduğu izlenimini bırakmaktadır. 

Kumkale Şehitliği 

Şehitlik esasen 14 Türk askerinin anısına düzenlenmiştir. Ancak burada 1500'den fazla Türk askerinin mezarının bulunduğu bilinmektedir. 

14 askere atıfta bulunmasının sebebi, düşman askerleri bölgeye geldiğinde şehit olan ilk 14 askerin mezarının burada bulunmasıdır. Kumkale Şehitliği il merkezine bağlı Kumkale köyünde bulunuyor. 

Gelibolu Mevlevihane’si 

Mevlevi kültürünün bölgedeki en önemli yapılarından biri olan Mevlevihane, Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından 1621 senesinde Gelibolu ilçesinde inşa edilmiştir. 

  1. Selim Mevlevihane’de birçok tadilat yaptırmıştır. Bir dönem askeri bölgenin içerisinde kalan Mevlevihane daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarılmıştır. Mimari bakımdan son derece nitelikli özellikler taşıyan tarihi yapının özellikle giriş kısmı eşsiz bir görüntü sunmaktadır. 

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 

250 binden fazla yabancı askerin mezarının bulunmasının yanı sıra, 60 bini aşkın Türk askerinin de kabri burada bulunmaktadır. Yarımadanın güney kısmında bulunan tarihi milli park, savaşın en şiddetli yaşanmış olduğu bölgelerden biri olarak bilinmektedir. 

Diğer bölgelerden şehit olan askerlerin cenazelerinin bir kısmı daha buraya getirilmiş ve gömülmüştür. Çanakkale ile özdeşleşen kule şeklindeki anıt, bu milli park içerisinde bulunmaktadır. 

Yeni Zelanda Anıtı

Eceabat ilçesinde bulunan anıt, Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Yeni Zelandalı askerlerin anısını yaşatmak için 1925 yılında yaptırılmıştır. 

Her sene nisan ayının 25'inde Yeni Zelandalılar buraya gelerek ölen askerleri için anma töreni düzenlerler. Tarihi özelliği bakımından yerli turistler tarafından da ziyaret edilen anıt aynı zamanda çevresinin doğal güzelliklerle süslü olması sebebiyle tercih edilmektedir. 

Bozcaada Kalesi 

Bozcaada'nın sahil kenarında bulunan ve adaya girerken ilk görebileceğiniz tarihi yapılardan biridir. Kalenin yapım yılına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak birçok yazılı kaynakta kalenin başta Venedikliler ve Cenevizliler tarafından kullanıldığı görülmektedir.

Diğer taraftan Osmanlı Devleti de tarihi kaleyi adanın korunması için aktif olarak kullanmıştır. Konumu itibariyle kalenin üç tarafının denizlerle çevrili olması, Bozcaada'nın güvenliğini sağlamak için büyük önem taşımıştır. 

Assos Antik Kenti 

İçerisinde meşhur Athena Tapınağının da bulunduğu Assos Antik Kenti, 4000 kişilik antik bir tiyatro da ev sahipliği yapmaktadır. 4 kilometre uzunluğundaki surlarla çevrili olan tarihi yerleşim yerinin hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir. Fakat yapılan birçok araştırmaya göre yerleşim yerinin ticaret merkezi olarak kullanıldığı ve milattan önceki yıllara ait olabileceği tahmin edilmektedir. 

Truva Antik Kenti 

Kartpostallardan görmeye alışık olduğumuz tahta Truva atının bulunduğu antik kent, sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda dünyanın en önemli tarihi yerleşim yerleri arasında gösterilmektedir. 

Antik kentin ne zaman kurulduğuna dair bir bilgi bulunmasa da araştırmalara göre milattan önceki 3000 yılına ait olduğu tahminleri bulunmaktadır. Burada ilk kazıyı yapan alman bir arkeolog olmuştur. 

Osmanlı yöneticilerinin talebi üzerine 1871 yılında arkeolojik kazı çalışmaları yapılmış ve birçok eser gün yüzüne çıkarılmıştır. 

Çanakkale gezilecek yerler listenizde Truva Antik Kentine yer vererek, dünyanın en önemli tarihi yerleşim yerlerinden birini yakından ziyaret edebilirsiniz. Antik kent aynı zamanda Unesco'nun Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. 

Bozcaada Meryem Ana Kilisesi 

1869 yılında yapıldığı bilinen Bozcaada Meryem Ana Kilisesi, Osmanlı'nın Rum Ortodoks vatandaşlarının ibadetlerini rahatça yapmalarını sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Bazı tahminlere göre ise kilisenin yapım tarihinin Venedik dönemine kadar uzandığı söylenmektedir. 

Özellikle 4 katlı çan kulesi, kilisenin ilgi çeken özelliklerinden biridir. İç ve dış süslemeleri ile oldukça görkemli bir görüntü sunan Meryem Ana Kilisesi, halen pazar günleri ibadet etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu sebeple kiliseyi pazar günleri dışında ziyaret edebilirsiniz. 

Çanakkale gezilecek yerler arasında yukarıda sayılanların dışında, birçok tarihi yapı ve plaj bulunmaktadır. Türkiye'nin doğal güzellikleri ile de en zengin şehirlerinden biri olan Çanakkale, özellikle manevi turizmin önemli ev sahiplerinden biridir.

Çorlu tur firması olarak ile Günübirlik turlar şeklinde eşsiz Çanakkale gezisini yaşatabiliriz. Daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Turlarımız ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: