Farklı destinasyonları ile dikkat çeken Balıkesir, gezilecek yerler bakımından bol çeşitlilik sunan yerleşim yerlerinden biridir. Köklü bir tarihe sahip olması ve birçok medeniyet tarafından yerleşim yeri olarak kullanılması, şehrin tarihi yapısını daha zengin kılmaktadır.
Antik kentleri, manastır ve tarihi camileri ile birlikte Balıkesir gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz farklı doğal güzellikleri de şehirde bulabilirsiniz. Aşağıda bunlardan bazıları hakkında bilgiler verdik.
1490 yılında yapılan Hacı Bayram Camii, Ayvalık ilçe merkezinde bulunmaktadır. Dış görünüm bakımından turistik fazla bir özelliğe sahip olmasa da iç süslemeleri caminin ziyaret edilmesine neden olmaktadır. Özellikle minber ve mihrap kısımlarında bulunan gezegen ve bitkisel motifler, caminin turistik anlamda ilgi çekici özelliklerinden bazılarıdır.
Ayvalık Cunda Adası'nda bulunan Leka Manastırı 1835 yılında yapılmıştır. Anıtsal mimari özellikler taşıyan Leka Manastırı, zeytin ağaçlarının içerisinde eşsiz bir görüntü sunmaktadır. Komili yağ firması tarafından 1992 yılında zeytin ağaçları ile birlikte satın alınan manastır, kapsamlı bir restorasyon çalışması sonrasında şahsi mülk konumuna geçmiştir.
Özellikle caminin büyük bir bölümünün ahşaptan yapılmış olması, en ilgi çekici yanlarından biridir. Kim tarafından hangi yılda yapıldığı belli olmayan Yeşilli Camii, kitabesinde yazdığına göre 1786 yılında tadilat görmüştür. Tek minaresi olan ve kubbesi bulunmayan yapının mihrap kısmında büyük bir madalyon bulunmakta ve bu madalyonda Arapça Allah yazmaktadır.
Toplamda 70 kilometrelik uzunluğa sahip olan Kaz Dağları’nın bir kısmı Balıkesir iline uzanmaktadır. Kaz Dağları Balıkesir ilindeki en önemli doğal güzelliklerden biridir. Bölgenin oksijen kaynağı olan dağ Marmara ve ege bölgelerini birbirinden ayırmaktadır.
Balıkesir kısmında bulunan Kaz Dağı Milli Parkı içerisinde akarsular üzerine kurulmuş tarihi köprüler dikkat çekmektedir. Aynı zamanda birçok akarsu ve şelale yine milli park içerisinde bulunmaktadır. Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak biraz vakit geçirmek istiyorsanız Kaz Dağı Milli Parkı, Balıkesir gezilecek yerler listeniz için idealdir.
Burhaniye ilçesinde Şahinler Köyü’nde bulunan cami, dışarıdan bakıldığında mütevazı bir yapı izlenimi bırakmaktadır. Ancak caminin dış görünüşüne aldanmayıp içerisini ziyaret ettiğinizde, birçok tarihi camide göremeyeceğiniz süslemeleri iç kısmında görebilirsiniz.
Caminin iç duvarlarında mozaik ve çini işçiliğinin en güzel örnekleri sergilenmektedir. Aynı zamanda hat sanatının güzellikleri de iç duvarları süslemektedir. Mihrap kısmında farklı figür ve motifleri yer verilen tarihi cami, Balıkesir gezi rehberi listenizde mutlaka yer almalıdır.
1850 yılında inşa edilen Hayrettin Paşa Camii, Balıkesir il merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı döneminde kilise olarak inşa edilen yapı, daha sonra camiye çevrilerek Müslümanlar için ibadet merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Cumhuriyet döneminde Hayrettin Paşa'nın talimatı ve yardımları ile camiye çevrilen kilisenin, bina kısmı 700 metrekaredir. Balıkesir'in tarihi yapıları arasında en büyük taban alanına sahip olan Hayrettin Paşa Camii, iç süslemeleri ile dikkat çekici özellikler taşır.
Özellikle Ortodoks Hristiyanlara ait önemli figürlerinin yer aldığı camide ibadet yapıldığı için, bu figürlerin üzeri zarar vermeyecek şekilde geçici olarak kapatılmıştır.
Arkeolojik eserlere merakınızı bulunuyorsa Balıkesir gezi rehberi listenizde arkeoloji müzesine yer vermenizi tavsiye ederiz. İçerisinde binlerce arkeolojik eserin yanı sıra etnografik eserlerinde sergilendiği Balıkesir Arkeoloji Müzesi, dört büyük teşhir salonundan oluşmaktadır. Ayrıca müzenin bahçe kısmı da açık teşhir alanı olarak kullanılmaktadır. Birçok lahit ve taş heykeller, arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
Harabeye dönmüş bir vaziyette olsa da yaklaşık 200 yıllık tarihi ile Balıkesir gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Manastırın çevresi tamamen ağaçlık olduğu için, tarih ve doğal güzellikleri bir arada sunar. Kilisenin önemli bir kısmı yıkılmış olup ana pencerelerin bulunduğu ön cephe kısmı ayakta kalmıştır. Burayı bir manastırdan ziyade manastır kalıntısı olarak tanımlamak daha yerinde olacaktır. Erdek ilçesinde bulunan manastırın çevresinde farklı tarihi kalıntıları görmekte mümkündür.
İlk olarak 18. Yüzyılda kilise olarak inşa edilen yapı, 1928 yılında ise camiye çevrilmiştir. Tek kubbesi ile dikkat çeken caminin haç ilanı üzerine inşa edildiği görülmektedir. Cami dışarıdan bakıldığında net bir şekilde kiliseden devşirme olduğu anlaşılmaktadır. Kilisenin çan kulesine sonraki yıllarda saat eklenmesi sebebiyle, Saatli Camii isimli ismiyle anılmaya başlanmıştır.
Türkiye'de görebileceğiniz tarihi yapılar arasında en zengin özelliklere sahip yapılardan biridir. Ayvalık ilçesinde yapılan ilk kilise olma özelliğini taşıyan Taksiyarhis Kilisesi, 2012 yılından beri anıt müze olarak hizmet vermektedir.
Kilisenin dış kısmına bakıldığında basit bir bina görünümdedir. Ancak içerisine girdiğinizde ne kadar yanıldığınızı çok net bir şekilde anlayabilirsiniz. Altın varaklı süslemelerinin yanı sıra ahşap detaylarında yer aldığı anıt müzenin içerisinde, granit ve mermer kaplamaları da eşsiz bir görüntü sunmaktadır. Mermer kabartmalardan yapılma altın kaplamalı figürleri de yapıya ayrı bir güzellik katmaktadır.
Dünyanın her yerinde farklı bir mimari ile inşa edilen Ayazma Kiliselerinden biri olan Balıkesir Ayazma Kilisesi, giriş kısmında yer alan dip sütun süslemeleri ile eşsiz bir güzellik sunar. 1850 yılında inşa edilen Ayazma Kilisesi, Ortodokslar için büyük bir önem taşır.
Ortodoks inancına göre Ayazma Kiliseleri bir inancın gerçekleşmesi ve hastalıkların şifa bulması için duaların kabul olduğu yerler olarak bilinir. Kilise binası 1890 yılında kapsamlı bir tadilat çalışmasından geçmiştir. Günümüzdeki haline ise 1920 yılında yapılan tamirat çalışmaları sonrasında almıştır.
Cunda Adası'nda deniz kenarında bulunan Aya Nikola Kilisesi, 1783 yılında yeniden inşa edilmiştir. Dikdörtgen haç planı üzerine inşa edilen kilise tek kubbelidir. Bir dönem camiye çevrilmiş ve sonrasında terkedilmiş yapı, 2010 yılına kadar bakımsızlıktan ciddi bir hasarlar görmüştür.
Özellikle küçük kubbenin bulunduğu alanda büyük yarıklar meydana gelmiştir. 2010 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılan kilise, bu çalışma sonrası günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur.
Balıkesir il merkezinde en bilindik buluşma noktalarından biri olan Balıkesir Saat Kulesi, 1829 yılında inşa edilmiştir. Ancak yaşanan deprem sonucunda önemli bir kısmı yıkılan saat kulesi 1897 yılında tekrardan yapılmıştır.
Kesme taş işçiliğinin önemli örneklerinden biri olan saat kulesinin 4 cephesinde saatler bulunmaktadır. Saatlerin etrafında bulunan taş işlemeler ve orta katındaki küçük balkonlar, saat kulesini Anadolu'da bulunan diğer saat kulelerinden ayıran özelliklerdir.
Kuş gözlemciliğine ve doğal güzelliklere merakınız bulunuyorsa, bu eşsiz güzellik Balıkesir gezilecek yerler listenizde olması gereken noktalardan biridir.
Kuş cennetinde toplamda 250’den fazla farklı kuş türü bulunmaktadır. Ayrıca kuş cennetini her yıl 2 milyondan fazla kuşunun ziyaret ettiği bilinmektedir. Özellikle akşam saatlerinde gün batımı ile birlikte eşsiz bir görselliğe şahitlik edebilirsiniz.
Cunda Adası'nda bulunan Ayışığı Manastırı, bakımsızlık nedeniyle harap bir vaziyette olsa da tarihi özellikleri ve çevresindeki doğal güzellikler sebebiyle ziyaret edilmektedir. Kilisenin ilk yapım tarihinin 1790 ile 1820 yılları arası olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bölgede yaşanan deprem sonucu yıkıldıktan sonra 1850 yılında yeniden yapıldığına dair bilgiler bulunmaktadır.
Tarihi dokuya meraklı olanların Balıkesir gezilecek yerler listesinde en fazla yer verdikleri yapılardan biridir. Çünkü caminin dış görüntüsü klasik Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden oldukça farklı bir yapıdadır.
Esasen bir külliye olan yapının geriye kalan en önemli kısımlarından biri bu tarihi cami olmuştur. Kitabesinden yer alan bilgilere göre 1461 yılında yapıldığı bilinmektedir. Ancak Balıkesir'de Osmanlı döneminde yaşanan şiddetli bir deprem sonrası cami neredeyse tamamen yıkılmış ve 1857 yılında tekrardan yapılmıştır.
Caminin banisi ise adını almış olduğu Zağnos Mehmet Paşa'dır. Bilindiği üzere Zağnos Mehmet Paşa, Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden biridir. Tek minareli ve tek ana kubbeli olan caminin dört köşesinde de küçük kubbeler bulunmaktadır. Kubbeler arasında ise yarım tonozlar bağlantı kurar.
Ahşap detayların yoğunlukta olduğu caminin iç kısmına geldiğimizde ise, bitkisel figürlerin ve dini tasvirlerin yoğunlukta olduğu çeşitli süslemeler görmekteyiz.
Sadece piknik alanı toplamda 250 hektarlık bir yeri kapsayan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı, şehrin stresinden uzak kalmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. İçerisinde toplam 52 tür ağacın bulunduğu tabiat parkında spor alanları, çocuk oyun alanları, kır gazinosu ve çeşitli yeme içme mekânları bulunmaktadır.
Karesi ilçesindeki tabiat parkı fotoğrafçıların da yoğun uğrak yerlerinden biridir. Kartpostallık kareler yakalamak istiyorsanız tabiat parkına gezi rehberi listenizde yer verebilirsiniz.
Kaz Dağlarına yakın bölgede Edremit ilçesinde bulunan Antandros Antik Kenti, özellikle Roma döneminden kalma taban mozaiği ile dikkat çekmektedir. Milattan önceki 2000 yılına dayanan geçmişi ile antik kente Balıkesir gezilecek yerler listenizde yer verebilirsiniz.
Yığma taş ile yapılan yapının iç duvar kısımlarındaki mozaik süslemelerde ayrıca dikkat çekmektedir. Taban mozaik süslemesi ise daha çok Anadolu motiflerinden alışık olduğumuz süslemelere sahiptir.
Çorlu tur firmamız ile sizlere eşsiz Balıkesir gezisi yaşatabiliriz. Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.