Aydın Gezilecek Yerler 

...
Aydın Gezilecek Yerler 
Aydın Gezilecek Yerler 

Deniz turizminin yanı sıra Türkiye'de en fazla antik kente sahip illerimizden biri olan Aydın, gezilecek yerler açısından ele alındığında birçok önemli keşif noktasına sahiptir. Antik kentleri, mavi bayrak ödüllü plajları, tarihi cami ve kiliselerinin yanı sıra doğanın tüm cömertliğini, Aydın ve ilçelerinde bulabilirsiniz.

aydın gezilecek yerler

Aydın Gezilecek Yerler Listesi 

Eşsiz bir gezi deneyimi yaşamak için, Aydın gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz pek çok destinasyon bulunuyor. Farklı zevklere sahip gezginlerin gezilecek yerler konusunda ruhunu doyuracak kadar köklü ve şık noktalara sahip olan şehirde gezip görülecek bazı yerleri listeledik;

Güvercinada Kalesi 

Kuşadası ilçesinde bulunan güvercin adası Güvercinada Kalesi, denizin ortasında küçük bir adacığın üzerine inşa edilmiştir. Kalenin asıl amacı Kuşadası Körfezi’nde bulunan limanı korumaktır. 

Limanın korunması için inşa edilen tarihi kale özellikle Mora İsyanının bastırılması için kullanılmıştır. Adanın tamamını saran 3 metrelik yükseklikte surları bulunan kalede, özellikle Osmanlı döneminde yüzlerce askerin yaşam sürdüğü bilinmektedir. 

Alabanda Antik Kenti 

Çine ilçe sınırlarında bulunan Alabanda Antik Kenti, milattan önce 500 ile 600 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında Helenistik döneme ait eserlerin yanı sıra Bizans ve erken Roma dönemine ait arkeolojik eserler de bulunmuştur. 

Diğer taraftan az da olsa Osmanlı eserlerine rastlandığı görülmektedir. Bu bilgiler dikkate alındığında antik kentin farklı medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. 

Antik kent içerisinde özellikle amfi tiyatro ve tapınaklar dikkat çekmektedir. Diğer taraftan su kanalları da tarihi özellikleri ile antik kente ayrı bir değer katmaktadır. 

Alinda Antik Kenti 

Oldukça köklü bir tarihe sahip olan Aydın ve çevresinde, birçok antik kent görmek mümkündür. Bunlardan biri olan Alinda Antik Kenti de Aydın gezilecek yerler arasında tercih edilmektedir. 

Milattan önce 4. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilen antik kent, Helenistik dönem izlerini taşımaktadır. Ayrıca antik kentte bulunan bazı yapıların Roma dönemine ait olduğu da bilinmektedir. 

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi Alinda yerleşim yeri, günümüzde halen arkeolojik çalışmaların devam ettiği yerler arasındadır. Etrafı granit taşlarla yapılmış surlarla çevrili olan yerleşim yeri, amfi tiyatro ve devasa sütunları ile de dikkat çeker. 

Süleyman Bey Camii 

Tam manası ile klasik Osmanlı mimarisinin taşıyan Süleyman Bey Camii, Aydın gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz yapılar arasındadır. Şehrin merkezinde bulunan tarihi yapının 1683 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Caminin Mimar Sinan'ın eserlerine benzemesinin nedeni ise, uzun süre Mimar Sinan'ın yanında kalfalık yapmış biri tarafından inşa edilmiş olmasıdır. 

Kubbe kasnağında ve caminin duvarlarında yer alan pencereler, doğal aydınlatma ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Tek kubbeli ve tek minareli olan cami kare planlı üzerine inşa edilmiş olsa da, dikdörtgeni andıran oldukça yüksek bir yapıdadır. 

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 

Kuşadası ilçe merkezinde bulunan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, üçgen uçlu ve sivri kubbe kısmına sahiptir. Bir kervansaray olsa da daha çok iç kale görünümü ile dikkat çekmektedir. 

Yapılan yenileme çalışmaları sonrası otel ve turistik tesis şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. Avlu etrafında sıralanmış odalar turistlerin hizmetine sunulmuştur. Kervansarayın moloz taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. 

Ramazan Paşa Camii 

İç ve dış süslemeleri ile görülmeye değer tarihi yapılardan biri olan Ramazan Paşa Camii, Efeler ilçesinde şehir merkezine yakın bir konumdadır. Eğimli ve alçak bir platform üzerine inşa edilen tarihi yapının tek kubbesi ve minaresi bulunmaktadır. 

Kuzey kısmında yer alan tarihi şadırvan ile dikkat çeken yapı, kare plan üzerine yapılmıştır. Mihrap ve minber kısımlarındaki süslemeler caminin dikkat çekici özellikleri arasında yer alır. 1595 yılında yapılan Ramazan Paşa Camii yaşanan depremde hasar görerek, 1901 yılında günümüzdeki halini alacak şekilde yenilenmiştir. 

Priene Antik Kenti 

Aydın gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmez destinasyonlarından biri olan pirene antik kenti, muhteşem tapınakları ve tarihi kalıntıları ile dikkat çeker. Milattan önce 7. Yüzyıl’da kurulduğu tahmin edilen antik kentin içerisinde 5000 seyirci kapasiteli açık hava tiyatrosu bulunmaktadır. 

Athena'nın fildişinden ve altından yapılan heykeli burada bulunmuştur. 370 metre yükseklikteki kayalıkların üzerine inşa edilen antik kentin, Bizans kilisesi ve büyük İskender Evi de görülmeye değerdir. Yerleşim yerinin bu kadar yükseğe yapılmasının nedeni, tanrıça Athena'ya atfedilmesinden dolayıdır. 

Antik kent içerisinde mısır tapınağı, Zeus Tapınağı, agora, tiyatro, Athena Tapınağı ve Demeter Tapınağı gibi yapılar, turistlerin özellikle ilgi gösterdiği kısımlardır. Söke ilçesinden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Priene Antik Kenti, şehrin en fazla ziyaret edilen noktalarından biridir. 

Arapapıştı Kanyonu 

İçerisinden akan Akçay ile muhteşem bir doğal güzellik sunan Arapapıştı Kanyonu, 6 kilometre uzunluğa ve 380 metre yüksekliğe sahiptir. 

Birçok doğal oluşumunun bulunduğu kanyon içerisinde aynı zamanda antik zamanlardan kalma küçük çaplı şehir kalıntılarına rastlanmaktadır. Bu nedenle Arapapıştı Kanyonu bir doğal güzellik olmasının yanı sıra tarihi özellikler de taşımaktadır. Tarihi ve doğal güzelliklerin bütünleşmesini görmek istiyorsanız, Aydın gezilecek yerler listenizde kanyona yer verebilirsiniz.

Cihanoğlu Camii 

Efeler ilçesindeki Cihanoğlu Camii belki de Aydın'ın en görkemli tarihi yapılarından biridir. Özellikle yüksek bir platform üzerine inşa edilmiş eğimli bir alanda bulunması, caminin ilgi çekici özelliklerinden biridir. Daha çok yapımında moloz taşın kullanıldığı Cihanoğlu Camii'nde tuğla taşlarda görmek mümkündür. 

Üç bölümlü son cemaat yerinin yanı sıra tek kubbeli kare plan üzerine inşa edilmiştir. Özellikle iç kısmında yer alan alçı süslemeler ve bitkisel motifler, dikkat çekici betimlemeleri ile ilgi görmektedir. 

Mihrap ve minber kısımlarına bakıldığında bitkisel motiflerin yanı sıra, galaksi çizimlerinin olduğu da görülmektedir. Yapım yılı bilinmeyen bu ihtişamlı caminin Osmanlı döneminde inşa edildiği kuvvetle tahmin edilmektedir. 

Ahmet Paşa Camii 

Efeler ilçesindeki Ahmet Paşa Camii küçük ve mütevazı ibadet yerlerinden biridir. Ahmet Şemsi Paşa talimatı ile 1659 senesinde yapılan cami tek kubbeli ve tek minarelidir. Kare plan üzerine inşa edilen yapının dış kısmı son derece sade iken iç kısmında ise küçük çaplı süslemeler bulunmaktadır. 

Nasuh Paşa Külliyesi 

Yine Efeler ilçesinde bulunan Nasuh Paşa Külliyesi, Aydın gezilecek yerler arasında en sık ziyaret edilen yapılardan biridir. Büyük bir külliye olmasına rağmen günümüzde sadece medrese ve Nasuh Paşa Camii ayakta kalabilmiştir. 

Tuğla ve moloz taştan inşa edilen külliye tek katlı kare plan üzerine yapılmıştır. Kitabesinde yer alan bilgilere göre külliyenin 1708 yılında inşa edildiği bilgisi bulunmaktadır. Geniş bir avlu kısmına sahip olan külliyenin, halk arasında Osman ağa medresesi olarak da anıldığı bilinmektedir. 

Sırtlanini Mağarası 

İçerisindeki yüzlerce küçük sarkıt ile muhteşem bir görüntü sunan Sırtlanini Mağarası, Aydın gezi rehberi listenize yer vermeniz gereken eşsiz bir doğal güzelliktir. Karacasu ilçesinden 14 kilometre uzaklıkta bulunan mağaranın toplam uzunluğu 350 metredir. 

Mağaraya girmek için yaklaşık 4 metre kadar sürünmeniz gerekir. Galeri kısmında bulunan birçok seramik parçası, mağaranın antik kent olabileceğine dair işaret olarak kabul edilmektedir. 

Aydın Arkeoloji Müzesi 

Aydın'da müze kurma çalışmaları 1987 yılında başlamış olsa da tam manası ile bu çalışmalar 1997 yılında tamamlanmıştır. Aydın Arkeoloji Müzesi günümüzdeki yerine ise 2012 yılında taşınmıştır. 

Müze içerisinde özellikle Aydın ve ilçelerinde bulunan antik kentlerden çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Cam ve seramikten yapılan muhteşem heykellerin yanı sıra küçük arkeolojik eserleri de burada görmek mümkündür. Mozaikler, lahitler, altın ve gümüş sikkeler, tanrı ve tanrıçaların heykelleri gibi çeşitli eserleri Aydın Arkeoloji Müzesi'nde bulabilirsiniz. 

Apollon Tapınağı 

Dünyaca ünlü Apollon Tapınağı, Aydın gezilecek yerler arasında yabancı turistlerin de önemli tercihlerinden biridir. Yenihisar ilçe merkezinde bulunan tapınak, milattan önce 600 yılında inşa edilmiştir. 

Tapınakta yapılan kazı ve araştırma çalışmalarında bu yerleşim yerinin farklı birçok medeniyet tarafından kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde hala birçok sütun ve kabartma heykelin bulunduğu Apollon Tapınağı, Aydın turizmine önemli katkılar sağlamaktadır. 

Zincirli Han 

Aydın'daki Nasuh Paşa Külliyesinin bir parçası olan tarihi yapı, Aydın il merkezinde bulunuyor. Uzun bir süre bakımsız kalan ve sonrasında geniş çaplı bir restorasyon çalışması yapılan zincirli, dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiştir. Ortası boş geniş bir avluya sahip olan hanın 1708 yılında yapıldığı bilinmektedir. 

Afrodisias Müzesi 

Afrodisias Antik Kentinde çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze, özellikle Helenistik dönem eserleri ile dikkat çekmektedir. Müze içerisinde Lidya seramikleri başta olmak üzere kalkolitik dönem bronz çağı arkeolojik eserleri de sergilenmektedir. 

Karacasu ilçesinde bulunan müzenin teşhir salonlarında daha çok heykel ve granit kabartmaların çokluğu dikkat çekmektedir. Milattan önceki eserlerin yoğun olarak bulunması sebebiyle, yabancı turistler Afrodisias Müzesi'ne yoğun ilgi gösterirler.

Turlarımız ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: