Adana, gezilecek bölgeler içinde ülkemizin doğal ve tarihi güzellikleriyle birlikte öne çıkan en önemli illerinden biridir. Tarihi binlerce sene öncesine kadar uzanan yerleşim alanları, naturel güzellikleri ile yıl boyunca ziyaretçilerine değişik şekillerde dinlence yapma fırsatı sunmaktadır. Hem merkezinde yer edinen güzellikleri bununla birlikte ilçelerinde bulunan turistik yerleri ve antik kentleri ile şehirde unutulmaz bir tecrübe sizleri beklemektedir.
Adana Merkezde bulunan Taş Köprü, Büyük Saat Kulesi, Pozantı’da bulunan yaylaları tatil meraklılarının dikkatini oldukça çekmektedir. Bunların yanında Akdeniz’e sınırı olan plajları ile şehir gezilecek çok sayıda seçenek sunmaktadır.
Kapıkaya Kanyonu, Adana ilinin kuzeyindeki Karaisalı ilçesinde yer almaktadır ve doğal bir alandır. Kapıkaya Kanyonu'nun şehir merkezine yaklaşık uzaklığı 50 kilometredir.
Seyhan Nehri’nin kollarından Çatık Deresi üstünde bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 20 kilometre olan kanyonun içinde yürüyüş yolu yer verilmiştir. Kayaların içine kadar uzanan 7 kilometrelik bir yol bulunmaktadır. Bu yol sayesinde doğayla baş başa kalıp kafa dinleyebilirsiniz.
Adana geldiğinizde gezeceğiniz yerlerin arasında bulunması gereken şelalenin yer aldığı noktada bir seyir terası bulunmaktadır. Kanyonun 2 kilometre uzağındaysa ünlü tarihiyle bilinen Varda Köprüsü yer verilmiştir. Kanyonu ziyaret edenlerin uğraması ihtiyaç duyulan noktalardan birisidir.
1924 senesinde açılmış olan Adana Arkeoloji Müzesi Cumhuriyet tarihinin ilk müzelerinden birisidir. Açılış sürecinde Mustafa Kemal Atatürk tarafınca verilen talimatlar doğrultusunda çalışmalar yapılan müze içerisinde binlerce görebileceğiniz eser bulunmaktadır.1950 senesinde bölgedeki Kuruköprü'de bulunan Adana Etnografya Müzesi olarak kullanılmış Kuruköprü Anıt Müzesi'ne nakledilen müze 2013 yılında günümüzdeki yerine taşınmıştır. Bunların bir bölümü içeride sergilenirken bazıları da müze bahçesinde bulunmaktadır. Müzenin bahçesinde sergilenen Hitit Dönemine ait eşyalar ve Prehistorik döneminden kalan eserler görülmektedir. Bunların içinde en dikkat cazibeli olanlar heykellerdir.
Osmanlı Devleti kurulmadan önce bölgede bulunan ve hakimiyeti sürdüren Ramazanoğulları Beyliği döneminde 1600 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa edilmiş bir ibadethanedir. 1998 yılında şehrin en büyük camisi olarak kullanılmış ancak aynı tarihlerde yapılmış olan Sabancı Merkez Camii bu özelliği ondan almıştır. Büyük bir alana haiz Sabancı Merkez Camii, Adana-Reşatbey'de bulunmaktadır.
1509 senesinde yapımına başlanan, büyük bir yapı olan Adana Ulu Cami'nin yapımı yaklaşık olarak 32 yıl sürmüştür. 1541 yılında hizmet veren caminin mimarisi Selçuklu ve Memluk tarihlerinden izler taşımaktadır. Caminin çevresinde bir de külliye bulunmaktadır.
Adana tatilinizde gezilecek bölgeler içinde bulunan cami, Büyük Adana Depremi’nde senesinde zarar görse de 6 sene devam eden bir restorasyonun peşinden tekrar ibadete açılmıştır. Seyhan sınırlarında bulunan bir zamanı eserdir.
Adana kent merkezinde bulunan Kazancılar Çarşısı, ülkemizdeki birçok kapalı çarşıdan sadece birisidir. Kazancılar ya da Bakırcılar Çarşısı olarak tanınmaktadır. Günümüzde el işçiliğine emek harcayan birçok satıcı bu çarşıda bulunmaktadır. İçerisinde ağaç oymacılığı icra eden noktalar da bulunmaktadır.
Bölgede görülmesi ihtiyaç duyulan yerler arasında bulunan Çarşı içerisinde Adana şehrine hususi lezzetleri sunan kaliteli restoranlar bulunmaktadır. Adana Kazancılar çarşısının tarihi 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çarşı, zanaat ve el işçiliği ustalarının merkezi olup, önemli bir konumdadır. Tarihi Büyük Saat Kulesi’nin derhal yanında süregelen çarşıyı kesinlikle görmeniz önerilmektedir. Kazancılar Çarşısı'dan çıktıktan bir müddet sonra yakın çevresinde bulunan dükkanlardan Adana'nın ünlü bici bici tatlısının da tadına bakmayı unutmayın.